Funktionsprov

 

Då var det dags för Cazphers första…Funktionsprov. Ni kanske ville veta hur det gick??

 

Här är lite info om vad det är:

Hunden ska vara mellan 6-15 månader (brukshund)

 

Så här står det:

 

för att få en trestegsraket till ett bra avelsmaterial så tycker vi i arbetsgruppen för revidering av mentaltest att kedjan skulle vara:

- MH
- Funktionsprov
- Mentaltest


Funktionsprovet omfattar:

Spårning: Ett frispår efter matte/husse – ca 250 meter långt med en spetsvinkel.

Sökanlag i form av uppletande: Tre skick med retning så att hunden ”vet” att det finns ett föremål att leta efter.

Skallförmåga: Hundens anlag för att skälla.

Hoppförmåga: Hundens anlag för att hoppa på ett effektivt sätt.

 

Balansövning.

 

När vi kom så väntade vi in alla vovvar. Det var Cazpher som var yngst 9 månader. En collie, boxer och en kelpie, dom andra vovvarna var 14-15 månader gamla.

 

Roland och Inki Sjösten packar in sig i bilarna tillsammans med oss andra, men videokamera och allt. Vi kommer även få var sin dvd på detta.

 

Frispåret : Cazpher var först ut. Han har aldrig gjort det innan. Det var spännande.

Inki håller honom och Cazpher ser när husse går iväg. Sen tog dom bort Cazpher så han inte såg nåt. Spåret ligger knappt 2 minuter, sen kommer Inki och släpper honom. Han tar upp det direkt, han jobbar och jobbar. Vinden ligger på ganska bra på fältet, och när han kommer till vinkeln så tappar han spåret. Vinden gör att han går in till höger och han tror att husse ligger där, fast han ligger till vänster ist.

 

Ingen husse.

 

Han springer in till oss och ut igen 3 ggr. Han jobbar och hela tiden och man ser på honom att han inte tänker ge upp. Efter maxtiden på 6 minuter gått ut, så tar Inki honom och går i spåret och visar var husse ligger, givetvis så tar han sista biten själv.

 

Vi fick mycket beröm för att han inte gav upp och enligt Roland och Inki så skulle han hållt på bra mycket längre om han inte stoppats. Matte och husse mycket nöjda!

 

Uppletande stod på tur. Inki gick ut medans husse stod passiv med Cazpher. Hon kastade upp föremålet några ggr upp i luften sen la hon föremålet och gick tillbaks in. Cazpher hade stenkoll, han stack i 190 knyck och hämtade och lämnade.

 

 

2:a gången gick Inki ut, kastade upp i luften MEN lurade hunden som trodde att det låg föremål därute, men det gjorde inte det. Här skulle vi se hur länge han jobbade.

Han sticker ut och letar…han jobbar för fullt fram och tillbaka, nosen den gick i ett. Han springer också tillbaka till Inki för att kolla av henne så hon inte hade den på sig (hon hade lagt den i Rolands ficka pga att hunden kanske skulle göra just så). Ut igen och leta och efter maxtiden 2 minuter så bryter dom. Helt perfekt!

 

3:e gången så ska föremålet åter igen läggas. Samma sak igen, men denna gången så ser det ut som om han inte gick på det igen, eller så var det inte kul tredje gången helt enkelt. Han sticker ut och letar men mycket snart brydde han sig inte om det. Han fick hjälp av Inki för att hitta det och då tar han det i munnen men släpper på halva vägen och lägger sig. Kan ju vara för han var trött då.

 

Vi fick även beröm där, av att han hade stort föremålsintresse. Inga problem, och även där är vi mycket nöjda.

 

Skallförmågan: Inki håller i Cazpher, samtidigt som man skulle leka fram skallet. Han kan det på kommando, men det fick man inte använda. Husse leker med kampen och där kommer även skallet. Inga problem.

 

Hoppet: Dom hade satt upp ett ”naturligt” hinder i skogen där husse skulle gå över samtidigt som Inki höll i och släppte. Cazpher hoppade mycket smidigt och precis som han skulle.

 

Slutligen så var det Balansen : Han skulle gå upp på ett par brädor upp till en liten yta som ett agilitybord ungefär. Bordets höjd skulle vara 80-100 cm.

 

Som vi trodde så går Cazpher super coolt upp och leker där med kampen. Där skulle man då se om hunden inte tyckte det var jobbigt att vara på hög höjd och på ett så litet underlag och leka. Inga problem, han kampar på som vanligt trots att han var nästan på väg att trilla ner…*s*

Allt helt perfekt! Och vi är jätte nöjda!

 

Det var en mycket rolig kväll med mycket hundkunniga personer..Kaffepausen var ju också helt perfekt!